Rodzaje ekspresów do kawy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Zastanawiając się nad zakupem ekspresu do kawy mamy możliwość wyboru spośród wielu rodzajów tego urządzenia. Często nie wiemy, czym różnią się one od siebie, więc opieramy się głównie na opinii naszych znajomych, rodziny i sprzedawcy. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak posiadanie wiedzy na temat każdego typu tego urządzenia i wybranie najodpowiedniejszego dla siebie.Wyróżniamy następujące typy ekspresów:

  • ciśnieniowe – dzbankowe, niskociśnieniowe, kolbowe, automatyczne,
  • przelewowe.

ziarna kawy

Ekspres ciśnieniowy to urządzenie służące do przygotowywania kawy przy wykorzystaniu zwiększonego ciśnienia. Najczęściej ekspresy tego typu wyposażone są w specjalną dyszę, dzięki której możliwe jest spienianie mleka do kawy typu cappuccino.

Ekspres dzbankowy (Moka) – ekspresami dzbankowymi nazywa się najczęściej dzbanki (kafetiery), w których ciśnienie wytwarzane jest przez parę wodną powstałą po zagotowaniu wody. Ekspres taki składa się z trzech części:

  1. Pojemnik na wodę,
  2. Pojemnik na kawę,
  3. Pojemnik na gotowy napar.

Ekspres dzbankowy działa w następujący sposób: po ustawieniu go na płomieniu lub płycie kuchennej, woda w dolnym zbiorniku gotuje się, a ciśnienie wytworzone przez powstałą parę wodną powoduje przetłoczenie wody do góry przez kawę. Tworzący się napar zbierany jest w górnym zbiorniku.

Ekspres niskociśnieniowy (3,5 bara) działa na podobnej zasadzie, co ekspres dzbankowy. Posiada on kolbę, do której wsypuje się zmieloną kawę, po czym zakłada się ją w ekspresie. Woda pod ciśnieniem około 3,5 bara (wytworzonym przez parę w zamkniętym tylnym pojemniku) przelewa się przez kawę, a następnie wlewa się do ustawionego niżej naczynia. Pod ciśnieniem woda wrze w temperaturze wyższej niż 100st. C, dlatego też uzyskany napar jest bardzo mocny (często określa się go mianem „przypalony”).

espresso

Ekspres kolbowy (wysokociśnieniowy) to urządzenie, w którym woda o odpowiedniej temperaturze (92-96st. C) dozowana jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. W wyniku zastosowania odpowiedniego ciśnienia (około 9-11 barów) kawa z ekspresu ciśnieniowego posiada charakterystyczną piankę w kolorze jasnego brązu (crema), która składa się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy i nadających jej niepowtarzalny aromat, smak i wygląd.

Ekspres automatyczny może być z kolei bardzo rozbudowanym urządzeniem. Nie posiada on kolby, a kawa serwowana jest w większej ilości do specjalnego zbiornika. Najczęściej ekspres tego typu posiada wbudowany wewnątrz młynek do mielenia kawy, za sprawą którego za każdym razem napar parzony jest ze świeżo zmielonej kawy.

kawa z ekspresu

Ekspres przelewowy to urządzenie, w którym wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną, a napar przesącza się przez filtr do dzbanka. Różnica pomiędzy ekspresem przelewowym a ciśnieniowym polega na tym, że w tym przypadku woda nie jest pod ciśnieniem, jest jedynie gorąca, jednak ze względu na jej długi kontakt ze zmieloną kawą napar zawiera najczęściej więcej kofeiny. Działanie tego typu ekspresu do kawy przebiega najczęściej w następujący sposób:

  1. Do pojemnika na kawę wkładamy papierowy filtr, wsypujemy do niego kawę, a do pojemnika na wodę wlewamy ją,
  2. Po zamknięciu pojemników urządzenie uruchamia się,
  3. Porcja wody wlewa się do małego zbiorniczka z grzałką, następuje jej zagotowanie i z powodu wzrostu ciśnienia woda płynie do góry,
  4. Kolejne porcje wody wlewają się do filtra z kawą i przelewając się przez nią wytwarzany jest napar,
  5. Napar wlewa się do dzbanka umieszczonego pod filtrem,
  6. Kiedy woda w zbiorniku się skończy, grzałka nagrzewa się mocniej, aż do zadziałania czujnika bimetalicznego i cyklicznie włącza się i wyłącza podgrzewając płytę, na której stoi dzbanek, dzięki czemu kawa pozostaje ciepła przez cały czas.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>