Odkryj tajemnice przechowywania żywności w lodówce!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Oto garść porad, które pomogą Ci odpowiednio przechowywać żywność w lodówce. Dzięki nim nigdy więcej nie zeschnie się ser, nie spleśnieje ogórek, nie wybrzuszy się wieczko jogurtu.

Dlaczego warto odpowiednio zabezpieczać jedzenie?

Pakowanie produktów, przelewanie soków z plastikowych butelek do szklanych i przekładanie żywności po otwarciu puszki do miseczki ma kilka celów. Nie chodzi tu tylko ani przede wszystkim o smak – choć oczywiście to też ważna kwestia – ale również o świeżość, zdatność do spożycia oraz zdrowie konsumentów.

Nie mniej ważne od używania pojemników jest wybieranie odpowiedniego piętra lodówki dla każdego produktu. Dla jogurtów, ciast i dżemów najlepsze są partie cieplejsze, a więc górne. W środku kładź wędliny, sery i twarogi, najniżej zaś – gdzie temperatura oscyluje w granicach 1-2 stopni Celsjusza – mięsa kupione z myślą o obróbce termicznej.

Pakowanie jest ważne zwłaszcza w nowoczesnych lodówkach, takich jak modele marki Whirlpool, w których pojawia się system no-frost. System wyklucza konieczność samodzielnego rozmrażania lodówki, ale z racji tego, że działa poprzez zimny nawiew, może wysuszać jedzenie.

Wspomniane lodówki sprawdzisz tu: http://www.euro.com.pl/lodowki,_Whirlpool.bhtml

shutterstock_291582872

W co pakować produkty?

Do wyboru masz różne zabezpieczenia: woreczki, siateczki, folię aluminiową, folię spożywczą, papierowe torebki i wspomniane już plastikowe pojemniki, w tym również takie, które mogą być podgrzewane w mikrofalówce.

Zaletą folii aluminiowej jest to, że chroni przed dostępem powietrza, wilgoci i światła. Zapobiega przedostaniu się zapachu produktu na zewnątrz, co jest przydatne, gdy w jednej lodówce trzymasz i ciasto, i rybę. Nie powinno się nią jednak owijać warzyw kwaśnawych: ogórków kiszonych, rozkrojonych już cytrusów, pomidorów, ponieważ ich składniki mogą wejść w reakcję z zawartym z folii metalem.

Folia spożywcza podziela część zalet aluminiowej poprzedniczki, zapobiegając przedostaniu się zapachu oraz likwidując ryzyko wyschnięcia produktu. Używa się jej najczęściej do zabezpieczania niezjedzonych dań, a także serów.

Woreczki foliowe z kolei – zwłaszcza te z klipsem, ale niekoniecznie, ponieważ do zestawu dołączane są druciki – świetne sprawdzą się do mrożenia produktów: ciast, mięsa, resztek z obiadu, a nawet chleba.

Miękkie owoce i warzywa można owinąć papierem: śniadaniowym lub zwykłą torebką.

Na koniec zostały plastikowe pojemniki, czyli opakowania uniwersalne. W nie zapakujesz wszystko – od serów, przez ryby, po słodycze. Warto zwracać uwagę na ich atest oraz oznaczenia, które podpowiedzą, czy pojemniki można podgrzewać w mikrofalówce lub umieszczać w zamrażalniku.

shutterstock_287444372

Czego unikać podczas zabezpieczania produktów spożywczych?

Przede wszystkim nie zabezpieczaj tego, co już straciło przydatność do spożycia. Jeśli data ważności określona jest jako „należy spożyć do”, jest bezwzględna. Miejsce takiego produktu po przekroczeniu terminu jest nie w lodówce, ale w śmietniku.

By uniknąć przeterminowania produktów, te z krótszym terminem przydatności do spożycia ustawiaj bliżej, jak w sklepach. W pierwszej kolejności zjadaj to, co zostało już otwarte. I pamiętaj: jeśli nie widać pleśni, nie oznacza to, że jej nie ma lub że skład chemiczny produktu nie uległ zmianie.

Gotowa żywność może stać w lodówce kilka dni. Jeśli wiesz, że nie zjesz wszystkiego, co przygotowałeś – na przykład w czasie świąt – lepiej to zamroź. Pamiętaj jednak, że po rozmrożeniu nie wolno zamrażać po raz kolejny.

Ponadto:

  1. Oddzielaj surowe jedzenie od gotowego, a intensywnie pachnące od delikatnego.
  2. Nie przechowuj w lodówce chleba – stanie się czerstwy.
  3. Nie umieszczaj w lodówce produktów ciepłych, a tym bardziej gorących.
  4. Nie przeładowuj lodówki – powietrze musi swobodnie krążyć, by została zachowana odpowiednia temperatura.
  5. Sprawdzaj, czego nie trzymać lodówce. Są produkty, które przez zimno tracą swoje walory i szybciej się psują. Przykładem są: owoce egzotyczne, pomidory, ogórki, rośliny strączkowe.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>