Jak dbać o ekspres do kawy?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Z biegiem czasu nasz ekspres do kawy może wytwarzać niezbyt smaczną kawę. Przyczyną tego może być osadzający się kamień lub warstwa kolejnych kawowych osadów. Fusy z kawy mogą czasami wypaść z komory zaparzania i gromadzić się we wnętrzu urządzenia. Może doprowadzić to nawet do całkowitego zatkania się ekspresu. W celu zapobiegania tego typom sytuacjom stworzono szereg preparatów, które znacznie ułatwiają czyszczenie ekspresu do kawy. Dodatkowo w kuchni warto zamontować filtr do wody, który chroni rury przed kamieniem i poprawia smak wody.

Tabletki do czyszczenia ekspresu to środki bakteriobójcze i grzybobójcze. Ich przeznaczenie to mycie ekspresów automatycznych, które mają wbudowany program mycia. Ekspres tego typu co około dwieście cykli sam wyświetla informację o konieczności jego wyczyszczenia. Tabletkę wkładamy do szufladki na kawę i włączamy automatyczną funkcję czyszczenia.

kawa z ekspresu

Płyn lub tabletki do odkamieniania – w celu ich użycia należy wyjąć z urządzenia filtr do wody, a do zbiornika wody wlać roztwór odkamieniacza z wodą i włączyć program odkamieniania. Zamiast odkamieniacza możemy użyć także octu lub kwasku cytrynowego. Na koniec ekspres należy przepłukać obficie czystą wodą. Zasadniczo częstotliwość odkamieniania uzależniona jest od twardości wody w naszej okolicy:

  • twardość wody 4 – zaleca się odkamienianie raz na trzy tygodnie,
  • twardość wody 3 – zaleca się odkamieniania raz na miesiąc,
  • twardość wody 1-2 – zaleca się odkamienianie raz na pięć tygodni.

Jak odkamienić ekspres do kawy przy pomocy octu? W pierwszej kolejności należy z resztek wyczyścić filtr i pojemnik, do którego wsypywana jest kawa, a następnie przepłukać go w ciepłej wodzie. Ocet i wodę mieszamy w proporcjach 1:2, a następnie wlewamy roztwór do pojemnika na wodę i włączamy ekspres tak samo, jak do parzenia kawy. Po zakończeniu gotowania wody pozostawiamy mieszankę w ekspresie na piętnaście minut, następnie wylewamy go i myjemy pojemnik z odrobiną płynu do mycia naczyń, a następnie dokładnie płuczemy.

Szczotka do uszczelki służy do wymiatana drobno zmielonych ziaren kawy. Po dostaniu drobinek kawy do uszczelki może dojść do mikroodkształceń, a w konsekwencji nawet do przeciekania ekspresu.

Proszek do usuwania osadu z kawy: przed jego użyciem należy uszczelnić sito łyżki albo nałożyć na nią tzw. ślepy filtr. Następnie łyżkę preparatu należy wsypać do szufladki na kawę mieloną, zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Po wsypaniu preparatu należy uruchomić urządzenie na kilka sekund, aby proszek pod ciśnieniem przedostał się do tacki kanałem przelewowym (w ten sposób pokonuje tą samą drogę, co kawa). Po usunięciu osadu z kawowego naparu należy przepłukać ekspres do kawy czystą wodą. Elementy, które można bez problemu zdemontować (np. filtry, łyżka ekspresu i blok zaparzający) należy raz w tygodniu przepłukać pod kranem, a co jakiś czas trzeba namoczyć je przez kilkanaście minut w roztworze proszku z wodą. Ewentualne zabrudzenia można wyczyścić przy pomocy szczotki, a następnie opłukać.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

One thought on “Jak dbać o ekspres do kawy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>