Wybieramy gofrownicę

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Co raz częściej w gospodarstwach domowych pojawiają się gofrownice. Na co należy zwrócić uwagę przy ich zakupie? Czy jakość takiego urządzenia zawsze idzie w parze z ceną?

Gofrownica ma pełnić tylko jedną funkcję- przygotowywać gofry. Jest to dość proste urządzenie, które składa się przede wszystkim z dwóch zamykanych płyt podgrzewających.

Pierwszą cechą, na jaką zwracamy uwagę przy zakupie jest z pewnością kształt płytek. W większości tego typu urządzeń można przygotować jednocześnie dwa kwadratowe wafle. Są jednak i takie modele, w których płyty podgrzewające mają kształt serc, czy postaci ze znanych kreskówek. Te gofrownice producenci kierują zdecydowanie do młodszych użytkowników.

Wybierając tego typu urządzenie należy pamiętać, by posiadało ono  lampkę kontrolną, która informuje o fakcie, iż płyta jest już wystarczająco nagrzana i spokojnie można wylać na nią ciasto. Niektóre modele posiadają dodatkowo drugą lampkę bądź sygnał dźwiękowy, chroniące przed pozostawieniem włączonego do prądu urządzenia. Istnieją też takie gofrownice, które mają regulację temperatury: początkowo jest ona niższa, a po czasie zwiększa się,  tak by uzyskać naprawdę chrupiące wafle.

Przy wyborze uwzględnijmy również moc urządzenia. Im będzie ona wyższa, tym nasza gofrownica szybciej się nagrzeje i będzie gotowa do pracy. Standardowa moc w większości urządzeń wynosi ok 800 W.

Istotnym parametrem gofrownic jest również materiał, z którego wykonany są płytki podgrzewające. Powinien być on nieprzywieralny, co gwarantuje łatwość czyszczenia. Najczęściej powłoka wykonana jest z teflonu. Należy więc pamiętać, że  przy wyjmowaniu gofrów używać tylko narzędzi z teflonu bądź drewna, by nie zarysować płyt.

Wielkość urządzenia będzie istotna w niewielkich kuchniach, gdzie nie ma zbyt możliwości przechowywania dodatkowego sprzętu. Należy zwrócić uwagę na modele, które umożliwiają ustawienie gofrownicy w pionie (tył jest specjalnie wyprofilowany) oraz chowany i zwijany kabel , który również ułatwi przechowywanie.

Porządna gofrownica ma zawsze nienagrzewające się uchwyty, które zapewniają bezpieczeństwo i komfort używania. Przy użytkowaniu urządzenia sporym problemem może być czyszczenie. Są jednak takie modele z których bez problemu można wyjąć płytki i umyć je pod bieżącą wodą.

W sklepach dostępne są już urządzenia wielofunkcyjne, które oprócz przygotowania gofrów posiadają funkcję grillowania mięsa, ryb, wypieku tostów, a nawet pierogów.

Przykłady najpopularniejszych producentów gofrownic i ich produktów:

Philips HD2430 3w1 : opiekacz, grill i gofrownica:

Informacje o produkcie:

Posiada wyjmowane płytki pokryte nieprzywierającą powłoką, termostat, lampkę ochronną a także otwór na schowanie przewodu.

Koszt: 249zł

Manta MM 421 Waffle Maker:

Informacje o produkcie:

Moc 800W, nienagrzewające się uchwyty, diody kontrolne, powierzchnie opiekające pokryte powłoką antyprzylegającą.

Koszt: ok 40zł.

Ariete 198 Disney:

Informacje o produkcie:

Moc 700W, 2w1 – opiekacz i gofrownica. Płyty grzewcze mają kształt głowy myszki Mickey.

Koszt: ok 130zł.

Bosch TWA 3000:

Informacje o produkcie:

Moc 1000W, płyty w kształcie serca, lampki kontrolne, praktycznie zwijanie kabla.

Koszt: ok 200zł.

źródło: philips.com, bosch.com, ariete.pl, manta.pl

Spodobał Ci się wpis? Kliknij „Lubię to”!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>