Frytkownica frytkownicy nierówna…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Frytki, kurczaka czy rybę możemy bez problemu przygotować w głębokim tłuszczu. Oczywiście można użyć do tego zwykłego, dość głębokiego garnka. Jeśli jednak chcemy uniknąć pobrudzenia olejem całej kuchni, do takiego typu smażenia warto jest wykorzystać frytkownicę. Jak wybrać tę właściwą? Czym kierować się przy zakupie?

Zacznijmy od tego, że istnieją dwa rodzaje tego typu urządzeń: frytkownice wolnostojące i do zabudowy. Ten pierwszy typ możemy postawić na dowolnym miejscu w kuchni. Posiadają one zakryte grzałki, dzięki czemu są łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Wśród frytkownic wolnostojących możemy wyróżnić urządzenia typu 2w1 tj. takie, które pełnią funkcję frytkownicy i fondue w jednym. W swojej ofercie taki sprzęt posiada m.in Boman, Severin. Frytkownice do zabudowy są na stałe montowane w blat. Już na etapie projektowania kuchni, warto jest zdecydować się na określony model, gdyż w przyszłości może pojawić się problem z jego wkomponowaniem. Inna klasyfikacja dzieli urządzenia na te do użytku domowego i do użytku w lokalach gastronomicznych. Domowe frytkownice mają mniejszą pojemność, a także są zasilane elektrycznie, Posiadają pojemność ok. 4 litrów, a ich moc nie przekracza 2400 W, w koszyku natomiast mieści się około 1,4 kg frytek. Z kolei urządzenia do użytku gastronomicznego mogą być zasilane zarówno gazem jak i prądem. Są w stanie upiec około kilograma frytek w dwie minuty. Często posiadają aż dwa kosze. Ich pojemność wynosi ok. 5 litrów, mają moc powyżej 3200 W.

Ważnym parametrem przy wyborze frytkownicy jest moc określająca maksymalną wydajność energetyczną urządzenia. Im większa moc, tym dłużej urządzenie może pracować bez przerwy. Frytkownice do użytku domowego mogą mieć moc od 840 do 2400W. Według ekspertów najlepiej wybrać taką, która ma niedużo powyżej 1200W. Cechą, która odróżnia od siebie poszczególne modele jest zdecydowanie pojemność misy na olej (wynosi od ok 0,6 do nawet 4 litrów). Mniejsze urządzenie będzie idealne dla jednej osoby, ale zbyt małe dla rodziny. Frytkownice z małymi misami znacznie szybciej się nagrzewają, ich wadą jest jednak to, że nie można w nich przygotować np. kurczaka w panierce. Przy zakupie frytkownicy warto upewnić się czy misa na olej jest wyciągana. Dzięki temu urządzenie będzie o wiele łatwiejsze w czyszczeniu. Pojemność koszyka może wynosić od 0,5 do ok1,5 kg . Najmniejszy koszyk pozwoli na jednoczesne przygotowanie ok. 3 sporych porcji frytek. Niektóre z modeli wyposażone się w dwa kosze i dwie misy na olej, co pozwala na równoczesne smażenie np. frytek i ryby czy kurczaka.

Wymiary frytkownicy to kolejny ważny element. Generalnie urządzenia wolnostojące są niestety sporych rozmiarów. Frytkownice dostępne na rynku mogą charakteryzować się odmiennymi funkcjami, które mogą skłonić klienta, bądź też odwieść go od dokonania zakupu. Do owych funkcji wliczają się przede wszystkim regulacja temperatury, programator czasowy posiadający minutnik, obrotowy kosz, możliwość obniżania lub podnoszenia kosza przy zamkniętej pokrywie, automatyczne zwalnianie pokrywy oraz namoczenie misy olejowej w wodzie.

Mało skomplikowaną frytkownicę wolnostojącą można kupić już za ok. 100zł. Wśród producentów, którzy oferują tego typu urządzenia można wymienić: Tefal, MPM, Mastercook. Jeśli chodzi o frytkownicę do zabudowy to produkowane są przez takie firmy jak, Baumatic, De Dietrich oraz Miele. Ich ceny zaczynają się od ok. 1500zł.

Spodobał Ci się artykuł? Kliknij „Lubię to”!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>