Kuchenka mikrofalowa – niezbędne wyposażenie nowoczesnej kuchni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Już od ponad 60. lat są obecne w naszych domach. Wykorzystujemy je do podgrzewania, rozmrażania, a nawet grillowania. Niezbędne podczas szybkich śniadań i wykwintnych kolacji. Słusznie zajmują jedno z pierwszych miejsc w rankingach najbardziej przydatnych urządzeń AGD.

Kiedy w 1947r. weszła do sprzedaży miała imponujące rozmiary: prawie 2 m wysokości, przy wadze 340 kg. Z czasem jej gabaryty uległy znaczącemu zmniejszeniu i teraz są zoptymalizowane do wielkości obiadowego talerza. Krążyło wokół niej mnóstwo mitów, gdyż dla wielu działanie mikrofal długo pozostawało zagadką. Niektóre z nich były oczywistym kłamstwem, inne wręcz przeciwnie.

Pierwszy z nich dotyczył właśnie sposobu działania kuchenki. Obiegowa opinia mówiła, że jedzenie w niej przygotowywane ulega napromieniowaniu i tym samym jest szkodliwe dla zdrowia. Czym więc są tajemnicze mikrofale? To rodzaj promieniowania elektromagnetycznego o długości fal pomiędzy podczerwienią i falami krótkimi, zaliczany do fal radiowych. W naturze jest ono wszechobecne, gdyż dociera do Ziemi z przestrzeni kosmicznej, jako tzw. reliktowe promieniowanie tła. Takie samo promieniowanie emitują radary i telefony komórkowe, to dzięki niemu działają GPS-y oraz sieci Wi-Fi. Nic niezwykłego w tym nie ma, a jednak przez długi czas uważano, że wykorzystanie ich w kontakcie z jedzeniem nie jest dobrym pomysłem. Mikrofale charakteryzują się tym, że podczas przemieszczania pochłaniają cząsteczki wody, w efekcie czego powstaje ciepło, które podgrzewa posiłek od środka. Wbrew pozorom jest to ekologiczny sposób, gdyż pozwala zaoszczędzić do 20% energii.

Drugi z mitów związany był z pierwszym i również dotyczył szkodliwego wpływu mikrofal na podgrzewane posiłki. Powtarzano, że w czasie procesu dochodzi do wytrącania się niekorzystanych dla zdrowia związków, a nawet, że pozbawia je ono składników odżywczych. Nic bardziej mylnego. Potrawy z kuchenki nie tracą żadnych swoich właściwości odżywczych, wręcz przeciwnie. Dzięki temu, że podgrzewana jest w nich jedynie woda posiłki zachowują więcej witamin z grup C i B oraz więcej składników mineralnych. Wysoka temperatura zaś zabija skuteczniej bakterie niż podczas gotowania w wodzie czy na parze.

W kontekście mikrofalówki często zapomina się, że szkodliwe związki uwalniają się podczas pieczenia i smażenia, w postaci węglowodorów aromatycznych i amin heterocyklicznych działających rakotwórczo. Niezależnie od tego, w jaki sposób podgrzewana jest żywność, proces ten zawsze oddziałuje na składniki wrażliwe na temperaturę. Zalicza się do ich niektóre witaminy, przeciwutleniacze, kwasy omega. Jednak im proces jest krótszy tym lepiej, tym mniej składników tracimy.

Prawdziwy jest natomiast fakt, że korzystanie z kuchenki psuje nasze nawyki żywieniowe i w ten sposób, pośrednio, ale jednak, przyczyniając się do tego, że jemy mniej zdrowo. Producenci żywności, a w szczególności gotowych potraw szybko zorientowali się, że w połączeniu z szybkim podgrzaniem stanowią one duet nie do przebicia. Poręczne, pakowane fabrycznie szybie dania zrobiły zawrotną karierę, a przecież to właśnie one cechują się ogromną zawartością soli i tłuszczów, znaczną zawartością sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, stabilizatory, barwniki.

Jak więc korzystać z dobrodziejstwa kuchenki, żeby mieć pewność, że przygotowane posiłki są zdrowe? Wystarczy po prostu przestrzegać instrukcji obsługi. Zalecane naczynia to te wykonane z grubego szkła, kamionkowe lub specjalne pojemniki  przeznaczone do kuchenek. Absolutnie nie są wskazane naczynia z polistyrenu, ani takie, które zostały wykończone złotem lub srebrem – te metale powodują iskrzenie.  Do kuchenki mikrofalowej nie wolno wkładać także naczyń metalowych i folii aluminiowej. Zasadniczym powodem jest to, że wpływają one na żywotność lampy, niestety skutecznie je skracając. Drugi powód to niemożność podgrzania posiłku w metalowym pojemniku, ponieważ metal odbija fale.

Gotowanie w kuchence to zupełnie co innego, niż tradycyjne przyrządzanie potraw na kuchni gazowej czy płycie. Specyfika jest zdeterminowana działaniem fal. W zwykłych kuchniach najwyższa temperatura jest na środku elementu grzewczego, nie na brzegach. W kuchence mikrofalowej jest na odwrót. Z tego powodu wszystko to, co delikatne kładziemy wewnątrz talerza, grubsze kawałki na jego brzegach. I koniecznie nakłuwamy produkty, w których możliwe jest wytworzenie wysokiego ciśnienia, np. ziemniaki.

Współczesne kuchenki mikrofalowe różnią się od swoich poprzedniczek jedynie obudową i zaopatrzeniem w gadżety. Kilka lat temu na rynku pojawiły się kuchenki z możliwością odtwarzania plików z youtube’a. Można było również kupić kuchenkę w konwencji „Hello Kitty” lub innego bohatera dziecięcych bajek. Niezależnie od obudowy zasada działania pozostaje ta sama, dlatego kupując kuchenkę trzeba skupić się przede wszystkim na jej parametrach technicznych, a przyjemność dla oka zostawić sobie na koniec.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>