Jak wybrać kawiarkę?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Napój, bez którego wielu nie wyobraża sobie poranka, może być przyrządzany na wiele sposobów. Dobrą kawę najłatwiej wypić w drodze do pracy w sprawdzonej knajpce, jednak taki rytuał wymaga poświęcenia wolnego czasu rano, który często niezbędny jest do rozbudzenia się i przygotowania do całego dnia. Intensywną i aromatyczną kawę można przyrządzić również we własnym domu i nie wymaga to wcale kupowania kosztownych ekspresów ciśnieniowych – w tym przypadku wystarczy tradycyjna kawiarka, zwana również zaparzaczem do kawy czy kafetierą.

Kawiarka – sposób działania

Kawiarka jest urządzeniem niemal na każdą kieszeń – to idealna alternatywa dla tych, którzy nie chcą wydawać sporej części wypłaty na sprzęt do parzenia kawy. Wiele osób w zaparzaczu do kawy kusi nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również miejsca – sporych rozmiarów ekspresy nie znajdą zastosowania w małych kuchniach, ponieważ zabiorą przestrzeń niezbędną do przygotowywania posiłków. Kawiarka charakteryzuje się natomiast niewielkimi rozmiarami oraz łatwym sposobem użycia.

Składa się z pojemnika na wodę z zaworem bezpieczeństwa, uszczelki, sitka na zmieloną kawę oraz górnego naczynia, do którego pod wpływem ciśnienia przedostaje się gotowa kawa. W związku z tym wystarczy nalać wodę do dolnego pojemnika, do sitka wsypać kawę, założyć sitko na swoje miejsce i połączyć z górnym elementem, a następnie całość umieścić na ogniu palnika. Proste, prawa?

kawiarka

Zalety i wady zaparzacza do kawy

Do niezaprzeczalnych zalet zaparzacza do kawy należy jego prosta obsługa, niewielki rozmiar, niska cena, a do tego możliwość zaparzenia kawy o doskonałych walorach smakowych. Do największych wad należy natomiast konieczność konserwacji kawiarki – w szczególności dbałość o prawidłowe działanie uszczelek i ich regularna wymiana. Problemem może być również mała pojemność kafetiery. Cecha ta uniemożliwia bowiem przygotowanie napoju dla kilku osób podczas rodzinnych spotkań.

Rodzaje kawiarek – którą wybrać?

Wybierając kawiarkę można się posłużyć opiniami innych użytkowników http://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-najlepiej-opiniowane-zaparzacze-do-kawy.bhtml. Najpopularniejsze na rynku są stalowe i aluminiowe modele zaparzaczy do kawy – te pierwsze, choć droższe, są łatwiejsze w utrzymaniu w czystości. Aluminiowe kawiarki nie powinny być pielęgnowane przy pomocy detergentów, ponieważ wszelkie środki chemiczne mogą wchodzić w reakcje z materiałem, z jakiego wykonana została kawiarka. Stalowa jest pod tym względem bezpieczniejsza, a przez to prostsza w użytkowaniu.kawiarka

 

Dostępne są również mniej popularne zaparzacze do kawy ceramiczne przystosowane do płyt grzewczych – kawa w nich szybciej wystyga, przez co nie jest to model preferowany przez wytrawnych smakoszy tego napoju. Ciekawym rozwiązaniem są natomiast kawiarki elektryczne, które nie wymagają posiadania w pobliżu kuchenki gazowej lub elektrycznej – wystarczy je podłączyć do gniazdka.

Ciekawym rozwiązaniem są również kawiarki francuskie. To najtańszy model ze wszystkich – składa się z dzbanka oraz specjalnego tłoka, który oddziela fusy od napoju. Jego największymi wadami jest jednak to, że w gotowym naparze można znaleźć drobne fusy, a także fakt, iż kawa podczas parzenia studzi się. W związku z tym warto jednak skorzystać z urządzeń proponujących rozwiązanie ciśnieniowe.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>