Jak nie marnować jedzenia w kuchni?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Współczesny świat to świat skrajności. Z jednej strony w wielu rejonach świata panuje ogromny głód, z drugiej strony zaś w naszym kręgu cywilizacyjnym dochodzi do ogromnego marnotrawstwa żywności. Ocenia się, że w Polsce marnuje się ok 1/3 żywności. Jak temu przeciwdziałać? Oto kilka porad.

Racjonalna gospodarka i zarządzanie żywnością to nie tylko kwestia etyki, choć warto przypomnieć dziadków wyrzucenie chleba było prawdziwym grzechem, jest to także kwestia ekologii i ekonomii. Ekologii, bo każdy odpad musi być gdzieś składowany, ekonomii zaś ponieważ każdy produkt wyrzucony do śmietnika kosztował nas określoną sumę. Eksperci wyliczają, że miesięcznie statystyczny Polak może wyrzucić produktów spożywczych nawet za 50 zł. W skali rocznej jest to już konkretna strata.

1. Planowanie jedzenia

Świadoma gospodarka żywieniowa musi opierać się planowaniu. Układając tygodniowe menu łatwiej nam będzie opracować zbilansowaną listę zakupów. To nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić czas spędzony w hipermarkecie, ale również oprzeć się z zewsząd zalewających nas produktów po promocyjnych cenach. Dzięki temu nie kupimy produktów, które nie będą nam zbędne i być może przeleżą cały okres ważności w lodówce, a przecież z reguły promocyjne artykuły nie cechują się długim okresem spożycia. To zaś kieruje nas do kolejnego ważnego tematu: określonej trwałości produktów.

2. Data ważności

Na datę ważności produktu powinniśmy patrzyć zawsze, oczywiście gros produktów jest na tyle przetworzona, że ich trwałość liczy się w latach. Są to jednak wyjątki, przeważnie po otwarciu opakowania mamy zaledwie kilka dni na całkowite zużycie produktu. Datę ważności trzeba pilnować, ponieważ trzymając w lodówce zepsuty pokarm, możemy łatwo doprowadzić, by i inne pokarmy uległy zepsuciu. Producenci inteligentnych lodówek już teraz proponują modele, które pilnowałyby te daty za nas, ale nie są to jeszcze rozwiązania w pełni dopracowane.

3. Właściwe przechowywanie pożywienia

By przeciwdziałać procesowi psucia się pożywieni, należy je właściwie przechowywać. Nie wszystko należy przechowywać w lodówce (np. ziemniaki czy buraki), ale i te artykuły, które potrzebuje chłodu, również musimy przechowywać w odpowiedni sposób. Bardzo dobrym pomysłem są pojemniki próżniowe, które nie tylko wprowadzą ład do naszej chłodziarki, ale również znacznie przedłużą trwałość trzymanych w nich produktów.

żywność w pojemnikach

4. Przetwarzanie żywności

Nie wszystko trzeba wyrzucać, warto poświęcić nieco czasu na przetworzenie niewykorzystanych produktów. Czy będzie to bułka tarta uzyskana z suchego chleba, czy będą to typowe przetwory czy marynaty, warto poświęcić nieco czasu na ich uzyskanie, są nie tylko ekonomiczne, ale i genialnie urozmaicają naszą kuchnię.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>