7 sposobów na oszczędności w kuchni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Wszyscy chyba narzekamy na zbyt wysokie koszty życia. A to drożejące media, a to podwyżki w sklepach. Warto jednak zastanowić się, co możemy zmienić w naszych zwyczajach, by ograniczyć zużycie energii, gazu czy wody. Przedstawiamy więc poniżej kilka prostych i darmowych sposobów na to, jak oszczędzać podczas kuchennych prac.

Myśl o oszczędności powinna towarzyszyć nam od początku urządzania kuchni i podczas wyboru odpowiedniego sprzętu AGD. Już samo korzystanie z energooszczędnych urządzeń może przynieść niemałe oszczędności. Warto jednak pamiętać także o kilku zasadach, których powinniśmy przestrzegać w kuchni, aby być pewnymi, że nie narażamy się na większe wydatki.

  1. Ekonomiczne zmywanie – najprostszym sposobem na ograniczenie zużycia wody jest zmywanie w napełnionym wodą zlewie lub misce. Potem wystarczy spłukać naczynia niewielką ilością letniej czystej wodą. Dzięki takiemu sposobowi zmywania zaoszczędzimy nie tylko wodę, ale także płyn do naczyń.
  2. Gotowanie z pokrywką – pamiętajmy, żeby podczas gotowania zawsze używać pokrywek. Dzięki temu woda znajdująca się w garnku zagotuje się szybciej, a to sprawi, że zużyjemy mniej energii potrzebnej do jej ogrzania. Warto też pamiętać, aby przykrywać już gotujące się potrawy. Powód jest ten sam – mniej energii wykorzystamy, aby podtrzymać temperaturę wrzenia, a ciepło zamiast uwalniać się do otoczenia zostanie w garnkach. Dzięki korzystaniu z pokrywek zaoszczędzimy 15% zużywanej energii elektrycznej lub gazu.
  3. Gotowanie na odpowiednim palniku – bez względu na to, czy dysponujemy kuchenką gazową, elektryczną czy płytą indukcyjną, mamy do wybory zwykle cztery palniki/pola grzejne różnej wielkości. Nieprzypadkowo. Dzięki temu możemy dostosować wielkość garnka czy patelni do odpowiedniego palnika i zaoszczędzić nawet 20% prądu lub gazu. Z założenia naczynie powinno mieć o ok. 2 cm większą średnicę od powierzchni grzejnej. Jeśli ustawimy mały garnuszek na największym palniku, całe ciepło będzie rozchodziło się dookoła naczynia, zamiast ogrzewać je od spodu. Warto też w trakcie gotowania przestawiać naczynia z większych palników na mniejsze lub co najmniej zmniejszać płomień po zagotowaniu.oszczędzanie wody
  4. Wykorzystywanie ciepła resztkowego – możemy wykorzystać je zarówno w przypadku kuchenek jak i piekarników. Warto wyłączyć dane urządzenie na kilka minut przed zakończeniem pieczenia lub gotowania. Piekarnik będzie utrzymywał jeszcze przez jakiś czas wysoką temperaturę bez pobierania prądu. Gotowane potrawy natomiast „dojdą” w gorącej wodzie.
  5. Czajnik elektryczny – ważne, by stosować tu trzy zasady: gotować tylko niezbędną ilość wody, zawsze zamykać wieczko (w ten sposób zaoszczędzimy aż 35% energii) i regularnie oczyszczać czajnik z kamienia (zużywa wtedy o 10% mniej prądu).
  6. Gotowanie na parze – jak wiąże się to z oszczędzaniem? Przede wszystkim specjalne garnki przeznaczone do gotowania na parze są wielopoziomowe. Umożliwia to przyrządzenie kilku składników jednocześnie (np. warzyw, mięsa czy ryżu). Oszczędzamy w tym przypadku zarówno energię, używając tylko jednego palnika, jak i wodę, której zużyjemy dużo mniej niż w przypadku gotowania w kilku osobnych naczyniach.
  7. Rozmrażanie – zamrażanie produktów jest dobrym sposobem na oszczędność. Pamiętajmy jednak, aby o konieczności ich rozmrożenia pomyśleć odpowiednio wcześnie. Nie róbmy tego na ostatnią chwilę, ponieważ wtedy zwykle konieczne jest wykorzystanie bieżącej, ciepłej wody lub mikrofalówki. Dzięki wyjęciu mrożonki z zamrażarki przed snem, rano będzie ona gotowa do dalszych przygotowań.

 

 

Photo credit: Tax Credits / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Photo credit: Jenn Durfey / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>