Najgroźniejsze potrawy świata

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Jedzenie w swym założeniu ma przynosić zbawienne wartości odżywcze. Jednak nie wszystkie dania mogą są takie niewinne, niektóre z nich to prawdziwi mordercy, i nie mamy tu na myśli zjadanych po kryjomu chipsów czy nocnej wizyty po lody. Zobaczmy które jedzenie obciążone jest śmiertelnym ryzykiem.

Fugu

Charakterystyczna ryba Takifugu jest jednym z najbardziej znanych dan kuchni japońskiej, choćby ze względu na swoją potencjalnie morderczą truciznę. Rozdymka zawdzięcza swą nazwę obronnego mechanizmowi, za pomocą którego zdaje się większa niż w rzeczywistości dla swoich prześladowców. Oprócz tego zawiera tetrodoksynę, która paraliżuje układ nerwowy. Na jej działanie nie wynaleziono jeszcze antidotum, więc z tą ryba nie ma żartów.Fugu

Odpowiednie przygotowanie jest domeną japońskich mistrzów ryby, ci najzręczniejsi oprawiają ją tak by pozostawić odrobinę toksyny dla niepowtarzalnego, kwaskowatego smaku. Podawana na surowo, w formie sushi a w rejonie Shimonoseki także jako smak ryżowej wódki sake.krwiste małże

Krwiste małże

Chińska metoda przyrządzania krwistych małży (nazwę zawdzięczają dodatkowej produkcji hemoglobiny) odznacza się wrzuceniem ich na rozgrzany olej i błyskawicznym zdjęciem z patelni. Z jednej strony oznacza to bogatszy, pełniejszy smak skorupiaków. Z drugiej – ryzyko zakażenia się wirusowym zapaleniem wątroby typu A, E, tyfusem czy dyzenterią. Egzotyka na poziomie powyżej 9000.

San Nakji

Danie dla prawdziwego fana świeżości. Koreańska potrawa oznacza najzwyczajniej porcjowaną na miejscu małą ośmiorniczkę podawaną z olejem sezamowym. A ponieważ każda macka tego mięczaka posiada własny system nerwowy, który kieruje pracą mięśni, nogi zwijają się i kręcą na talerzu i w ustach. W efekcie może dojść do zadławienia wciąż wierzgającą kończyną, co zdaje się względnie uczciwą zapłatą za pozbawienie życia ośmiornicy. Co ciekawe, mimo że niezwykle popularne, danie ponoć nie wyróżnia się przesadnie smakiem i wyrazistością.zabójcze dania

Hákarl

Opisywane jako „najpaskudniejsze danie na świecie”, pochodzący z Islandii delikates to tak naprawdę sfermentowane mięso rekina grenlandzkiego, który charakteryzuje się uproszczony układem trawiennym, bez nerek czy dróg moczowych. W efekcie cały azot i inne zanieczyszczenia są odkładane bezpośrednio w jego skórze, dlatego w ramach zabezpieczenia Innuici trzymają go przez 6 tygodni zakopanego w ziemi. Mimo tego, dalej droga do ostrego zatrucia jest otwarta. Na pewno było warto.niebezpieczne dania

Casu marzu

Najbardziej radykalne danie na tej liście nie pochodzi jednak z Dalekiego Wschodu, lecz domu wielu znanych pyszności – Półwyspu Apenińskiego. W samej Italli jest ono zakazane, co oznacza, że jest to jedyne danie nielegalne nawet w miejscu gdzie jest produkowane. Wszystko to za sprawą rezydujących w tym serze larw, które pożerają fermentującą mieszaninę mleka koziego i krowiego i zostawiają trujące odchody. Opcję na spożycie są dwie – albo jemy całość z larwami włącznie, albo przykrywamy je papierem i dusimy, ryzykując że skoczą nam na twarz za każdym razem gdy będziemy chcieli zjeść kawałek sera.

Bon apetit.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>